公屋養狗嚟講

@Candy1 回應下啦

我之前已叫過你諗清楚自己想講乜先講,因為你每次啲例子只係反駁返自己,
香港人收入中位數係2萬(2023年中數字),
4人6萬即平均每人只有15000,一個fresh grad 都唔止呢個數,
你仲叫佢地養狗,自己都養得好勉強jar

3個讚

直頭warm 血添啦,你睇下你同上面d網友回左乜?

我朋友有養狗,婚後住私樓,c6突然意外走左,佢地輪到公屋時隻狗已經10歲,即上樓就應該棄養?

本末倒置,既然申請當一刻已養緊狗,亦明知公屋唔比養,佢都要去申請,咁佢根本擺明要棄養/偷偷地養啦

咁佢自己要取捨,要樓定要狗?

養狗好養仔好,本身都應該好好計劃先養㗎啦。邊個擔保另一半同你一生一世?怕有意外咪買保險,保險都買唔起就真係咪學人生。

喂真係咁窮就顧掂自己先啦,唔好學人養乜養物,你哋咁拗我只係好感覺到有堆人喺度發窮惡。

回帶,我講有人想養狗原因,雖然唔一定代表全部case,但每個人既原因都唔同。

我朋友有養狗,婚後住私樓,c6突然意外走左,佢地輪到公屋時隻狗已經10歲,即上樓就應該棄養?

本末倒置,既然申請當一刻已養緊狗,亦明知公屋唔比養,佢都要去申請,咁佢根本擺明要棄養/偷偷地養啦

咁佢自己要取捨,要樓定要狗?

養狗好養仔好,本身都應該好好計劃先養㗎啦。邊個擔保另一半同你一生一世?怕有意外咪買保險,保險都買唔起就真係咪學人生。

喂真係咁窮就顧掂自己先啦,唔好學人養乜養物,你哋咁拗我只係好感覺到有堆人喺度發窮惡。

你諗清你講乜先啦,每次都拉開話題,講咩公屋係安全網,窮人乜都唔得,4人搵6萬政府話ok喎,你拉去fresh grad 做咩遮,搵$15000一個人,租平都幾好洗架,你要咁計就要除公屋租除4,每人唔使1k租,仲有$14000洗 :rofl:

人地住公屋又養得起名車又點呀?我只見到你唔抵得人地住公屋又有錢囉 :rofl:

@Candy1 你唔好再逃避啦,快d 回應下點解明知唔養得都要養狗啦?

你本身有隻狗,突然可上樓,咁係要揀上樓定要狗㗎喎!你簽份約時人哋講明唔養得,你簽完話人哋唔俾你養係冷血?合理咩?

1個讚

即係咁,如果有名車又唔符合資格係要搬走嘅
呢單嘢同養狗一樣都係唔合公屋嘅規定

其實你可以再臭蟲搬埋啲人用嚟做倉,屈蛇住,做生意,開賭檔一齊講架

你囉,乜都跟合約精神,世界只有黑白色,係咪乎合你要求?非黑即白 :wink:

唔跟你點解要簽?

4個讚

要搬呢到應該搬上面有屋果d啦 :rofl:有2間屋果d,你睇下d新公屋,一假期就靜曬 :kissing:

法庭有咩用?d人簽完反對就法庭見 :thinking:
簽紙結婚都話一生一世,簽左喎,點解要簽呀?

其實你自己都講咗重點,點解你可以租平先,就係因為你住公屋嘛,因為正苦補貼咗你住屋嘛

咁而家住公屋規矩就係唔可以養狗,咁你咪自己衡量囉,租平份糧好洗但唔可以養狗/自己出去租屋租貴就可以養狗

仲有你話排到有公屋隻狗10歲咁係咪要棄養,咁點解唔係考慮棄公屋keep住養狗呢?點解第一時間就係考慮棄狗先?

講到棄養隻狗就冷血,咁熱血應該為隻狗唔好要間公屋嘛,衡量之後係咪間屋重要過隻狗呀?

5個讚

咪臭蟲啦
人地唔啱你又跟人唔啱??

結婚證書唔係合約嚟
所以咪可以離婚囉,通姦就係毀約呀

而家又要通姦又唔離婚,仲好意思話不嬲通姦緊喎

1個讚

所以話你次次都提出例子反駁自己,咁點解可以平租兼15000都可以養得起自己?
6萬一家4口去租私樓,租返同公屋一樣大細(我已唔計地點),我都唔敢想像

你無睇清楚我朋友個case係點?

咪住先,我無話人地唔啱喎 :rofl:

反對當然要法庭見,因為違約囉,呢個咪就係法庭存在原因囉。
結婚簽完紙就有法律效力,兩公婆要撕毀合約,咁張紙就唔valid, 結果就係分開。
公屋一樣,居民違約被趕,好合理

2個讚

哦,即口講承諾不離不棄,簽埋都可以變 :thinking:
咁唔講婚姻,僱佣合約呢?有勞資法庭喎 :thinking:菲佣合約呢?簽完想炒都有 :thinking:
唔講50年既歷史文件 :cold_face:

所以要等屋署做野,做 keyboard戰士都無用,定會幫下手舉報?