我終於知點解香港老闆咁少比人WFH

原來好多打工仔都覺得可以食飯食幾個鐘

咁老闆自然覺得好多人都唔會wfh專心做嘢

點都有少少蛇王:sweat_smile:

1個讚

幾個鐘咁誇張

我當年蛇落樓下買咖啡:sweat_smile:

其實我響公司有時都行出行入

1個讚

煮九大鬼掛

係公司都可以蛇出去食煙同其他同事吹下水,一支煙咁又過咗十令廿分鐘,食多幾支就 :smirk: :smirk:

1個讚

睇工作性質啦。 有啲 以結果為目標嘅工,唔會管食飯蛇王時間, 有嘢有生意就幾時都做得,唔一定係朝九晚六。 追唔到業績準時返工一樣炒。

2個讚

以前試過有份工係一個部門都六七十人, d 高層又唔係坐同一層, official lunch 係12:30 - 1:30, 但d 人已經當左12:30 - 2:00 係lunch hour。其實公司隔離已經有商場, 後面行遠少少又有屋村商場, 唔係話公司附近無野好食果隻。

跟住有d 人仲會再提早三個字出去搵位/ 遲三個字番公司, 即係12:15 食到2:15, 亦都見過有人搭車去第二區食, 食到2:30 後先番

1個讚

我諗起以前阿姐話我食煙食得耐
叫我唔好食咁耐
我既食煙時間
1:00-2:00 lunch time
6:00-(maybe)7:00 after work
OT無補水, 過8點可以伸請飯錢, 但我好少伸請
我亦多數要OT超過8點, 8:30點正常, 9點都有
有段時間係5日有4日要10:30之後放工
最低工資, 做左1年多DD, 走人
遞左信阿姐先話如果你唔走, 諗住叫高層加我500蚊人工,
哇, 多屌謝, 500蚊 :upside_down_face:

但有時老闆or同事都希望響正常辦公時間搵到人

除非可以100%唔同其他人接觸

咁都好正常喎。
我以前個份工,啲人任何時候都出去後樓梯打邊爐,食完lunch無耐會無啦啦出去吸下新鮮空氣,下午茶又食番支,放工前五六點又食番支。
細有細圍埋一齊,大有大嘅圍埋一堆食,邊食邊吹水講工事。

lunchtime走少少位都明白,但個半兩個鐘就太離譜

1個讚

我覺得講到尾睇公司文化, 中高層做到野, 跑到數, 你幾點返都冇問題,
唔係我公司, 大廈另一公司一個著得幾decent中年男人背住golf gear上樓, 當時剛剛lunch break 完,
佢同事問 (語氣非常輕鬆, 唔係寸), XX(英文名), 今日咁早?
男人話, 係呀, 剛去完打golf, 而家放底D野, 再出去。

如果你係small potato, 就唔好太離譜, 唔好問點解人地得, 你唔得

1個讚

呢啲都好現實,老闆buy就得

1個讚

香港文化仲未慣呢樣嘢真係
一定要見到個人

又或者好易玩爛掛

top sales就得:laughing:

covid搞到全世界慣左wfh,
但變相寫字樓少左人租,
而家有D政府開始出聲叫私人公司最多wfh 4日, 私人公司聽唔聽就另一件事, 唔知算唔算玩爛左, 不過外國原因係怕寫字樓少左公司租

1個讚

外國公司應該直接走左

咁係施主你悲觀啫:joy:

1個讚