瞎子摸象之演算法

大執去韓國,細野去深圳

我見d人一去韓國做好多機,3個月一次

2個讚

唔會
返大陸玩興左廿年,佢地以前好不屑去,好唔鐘意嘅。
唔知今年開始搞乜
佢地真心相信自己去嘅好乾淨,影啲相黎地方都好五星級

1個讚

我意思指呢家返大6 既風氣同以前唔同晒。

唔好話呀太,好多香港人以前都nono 大6,呢家個個都樂此不疲,好似唔去就好out.

試左一次就返唔到轉頭,尤其小朋友玩既野

1個讚

但係我覺得會去大陸玩嘅人好7,一見到d 相背景係殘體字就7,理得佢有幾有錢。

啱呀,腦殘係咁,大把人睇完都仲敢去食嘅,唯一佩服嘅係勇氣。大佬,最簡單買支水都咁多元素,定羨慕班人身體健康?

1個讚

咁我應該係廿年前個班,個時跟家人返去玩確係價廉物美,食日本野平過香港好多,多種類過香港,個時已經有日式放題燒肉任揀,甚至餓媽家姐都有,不過後尾大陸紙水係咁升就冇乜去,加上開始話黑心食品,同埋日元貶值廉航興起,去日本台灣泰國都好平,到後期直頭回鄉證過期都冇續,估唔到廿年後d人好似發現新大陸咁

唔係大執,係提升返臉皮,做20mins

我估要 keep住做,買4定5次先兩萬蚊左右,據聞香港貴成倍。
如果住香港我都想試下,平咁多美容院又好豪華咁
講緊韓國

其實係keep住冇停。
我冇返上去玩,我係返上去做野。所以放假幾大都唔去
不過都食唔少

不過班阿太又好清醒,名牌包包一定要去歐洲同日本買。
上面就算唔使配貨佢地都唔會入去睇

明明泰國都嫌 cheap, 而家走去深圳
衫又要有 made in japan label 先買, 而家走左去夾冒牌公仔

1個讚

中間有停過下,就係紙水升到最高,而消費水平追近甚至追過香港個時,大概都10零年前左右,個時係萬象城食餐飯係貴過香港,不過個時已經冇返大陸,後來都唔知咩景況

1個讚

我同人去食 lunch, 好似有間高級日本餐廳

聽人講而家新起差間差不多名的商場,我都唔太記得佢地講乜

1個讚

明顯就係人玩我玩,佢地夾黎都無用ga la

不過無所謂啦,有錢玩咩都得

1個讚

每次返去都整4-5樣野,我覺得都好大執

貪靚既其實值得一試,我就驚驚

1個讚

其實內地疫情後真係變左好多,即使望落都係食燒肉,食日本野,成個體驗+配套都唔係20年前可比,亦唔係香港可見。我諗如果唔係因為咁,d人都唔會keep住去大陸。

所以莫講20年前,即使講疫情前都唔valid.

1個讚

硬見進步,但軟件劣根性唔改,有咩用?
間餐廳或者夠良心,是但一間供應商唔生性都夠得人驚。

2個讚

送比人,佢地唔會放冒牌嘢係屋企

我聽佢地講香港好多女仔都興微調,特別啲化粧小姐
自己唔整人地整,就唔夠人靚

上面空間大人手足,服務好,裝修靚,好多後生臉孔,好有活力咁
上去食嘢同行,感覺係舒暢嘅。

20年前返去做嘢就,已經好鐘意行 walmart 同買嘢,買左一兩年厭就冇再去

而家啲香港人又係去 costco,重要話拉架車仔上去。

massage 上面環境係好,但啲人手勢好唔 pro,可能係工廠妹定農村黎。試過兩次唔再去。
放工有人請去都 say no。
反而泰國 massage 同 spa 真係好舒服。
完全冇得比

其實只係換左包裝,都係玩一樣嘅嘢

1個讚

同意,按摩大陸真係唔掂,真係俾人揼咁,同泰國專業技師差太遠,揼過一次怕左

大陸有walmart同家樂福(唔知而家仲有冇),開到成行成市,基本上去每一個城市玩都會去行下,個時去大開眼界咁,大到痴線,乜q都有得賣,廿年前嘅野只係而家再重覆以costco同山姆出現返咁解

我覺得要玩一早玩左
以前嗤之以鼻,而家又突然走上去玩到不亦樂乎

請問係邊度見到?
有興趣,早排閃過呢個念頭。