自己家務自己做

連印尼都搶人才,你想幾千蚊請妹仔,唔使諗。風水輪流轉,腥港人下一兩代可能要去印尼做妹仔。

1個讚

咁嘅薪酬一直都係剝削勞工,好多都對工人好差,當人奴隸呼呼喝喝。

4個讚

佢哋份糧向香港就話低啫,但向佢哋鄉下已經可以養起全家了

5個讚

其實係咪比卡超同印尼政府夾好,唔好比印印嚟,等同胞嚟做?又可順便申請仔女嚟香港讀書。

2個讚

同航空公司/ 美英加澳夾定趕走香港人

大爺mode

佢地想無成本賺錢?
聽朋友講香港已經係出糧最高既地方之一
正常來講都包埋佢地病+食+住, 香港打工仔都無咁好福利

4個讚

如果唔係鄉下地方出身,印尼唔係咁差,加上 IPO 已經多過香港,多咗好多公司,多咗好多工業,以後會好多工作機會,根本唔使來香港做妹仔。 呢個有啲似三十年前嘅泰國,似前都有泰傭,國家經濟發展好啲就已經無哂啦! 以前啲泰傭好靚女,煮嘢食又叻,我有個同學嘅後母就係原本屋企嘅泰傭,妹仔變咗主人婆。

香港中產走得就走,經濟就愈來愈差,會請外傭姐姐嘅人會更少,最後可能得返貴價賓賓,菲律賓呢啲垃圾國家,有牌都無得發,腥港人下幾代可能要同賓賓搶飯碗。

2個讚

點會冇成本丫?

如果好福利過香港人,香港人都去做啦

1個讚

覺得印尼呢啲地方,就算經濟變好,多公司IPO,益既只係上層人,底層既都唔受惠。正如今次轉嫁培訓費,我有懷疑益左啲印傭幾多定只係政府或中介得益。

4個讚

但太鄉下果啲,都未必出到嚟打工

有工廠就會要好多勞動力,飯堂都要請人清潔煮飯。 底層自有底層嘅工作。

點都近過來香港, after 某國要同世界 decoupling ,其他國家都要搵平價生產線,印尼或者其他南亞國家好快變成廿年前嘅 don’t 管,好 多外省 鄉下人來搵嘢做,外資外國管理層又會來長駐,正如以前香港人台灣人坐 don’t 管廠一樣,成個消費群體愈來愈大,攪掂大生意就去落去威,繁榮娼盛。

會有工作,但人工都唔會高。

可以咁計嘅咩:sweat_smile:

1個讚

我意思係太鄉下未必出到嚟香港打工

最多咪出省城打工,如果國內夠嘢做,唔駛出口啦

嚴格黎講就唔可以咁計,不過我以前問過我家工人,佢地話香港算係比較好福利,台灣同新加坡都幾harsh。我估亞洲黎講香港應該係佢地既1st想去。我工人係幾姊妹都黎哂香港:joy:

係呀,其他國家會保障顧主多啲,如果跳工會拎唔到完約舊錢,同假期冇咁多。
香港僱主係咩都冇硬食不平等條約。

我記得幾年前
馬來西亞朋友講過
佢地外地黎嘅helper, 人工係馬幣千頭, 對港紙二千頭
佢奶奶個位做咗廿幾年
都係千五馬幣

但佢地間屋大過我地好多
一間都差唔多我地兩間屋起
每個人都有車
可以買假期, 成年唔放假都ok

叫我唔好同佢工人講香港人工幾錢
驚佢走去香港做

所以係香港, 人工高, 工作范圍相對細,

但有啲madam 對工人好差
真係slave咁對代, 好無禮貌係香港做, 遇到啲唔nice既家庭
壓力都好大

淨係香港要比, 其他地方都要比?

香港同新加坡應該人工高啲,但香港啲 madam 同 sir 難服侍。
朋友屋企有個印尼工人,幾好算純品,有次個女望到報紙認得 TBB 藝人,其實係老人家平日開電視,個 mum 鬧個工人開電視畀個女睇,嗰刻我覺得個工人好慘。

2個讚

又係喎、識得以前坐陣大陸嘅親友、四五年前已經去左泰國越南

又有朋友屋企廠幾年前已由大陸搬左去印尼